Huisregels en Nazorg


Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.
En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten, een vergunning heeft.
Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen tatoeage aanbrengen:
 op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
 op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
 op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd;
 op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog
niet genezen is;
 op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
 als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
 als je zwanger bent.

!! Wij zetten geen tattoos op vingers!!

Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één van de volgende
aandoeningen:
 diabetes
 hemofilie
 chronische huidziekte
 allergie voor tatoeagematerialen of -inkt
 immuunstoornis
 hart- en vaatafwijkingen.
Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een tatoeage?
Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.
Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Het zetten van de tatoeage
Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt.
Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:
– de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw
wegwerpscheermesje;
– de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;
– tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;
– de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid;
– de tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt.

De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer twee tot drie weken. Een goede algemene gezondheid en lichamelijke conditie hebben hier een positieve invloed op. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Ga vooral niet krabben, want hiermee kun je de huid en/of de tatoeage beschadigen en kunnen er witte plekken ontstaan. Daarnaast is een goede persoonlijke hygiëne tijdens de genezingstijd van de tatoeage erg belangrijk.

Na het zetten van je nieuwe tattoo kun je gewoon douchen. Het wordt echter afgeraden om uitgebreid in bad te gaan. Zorg er bij het douchen wel voor dat je de getatoeëerde plaats op het laatst met alleen water wast. Dep de wond na het douchen met een schone handdoek of tissue voorzichtig droog. Ga niet wrijven; dit kan de wond beschadigen.

Slapen

Houd er rekening mee dat een tatoeage de eerste nacht kan afgeven op het beddengoed. Dit komt door het wondvocht. Wij adviseren dan ook om niet je mooiste beddengoed op bed te leggen. Probeer de getatoeëerde plek met luchtige, schone kleding af te dekken en gebruik absoluut geen verband, pleisters of folie! Probeer daarnaast de eerste nacht niet op de getatoeëerde plek te gaan liggen. Gebeurt dit in je slaap wel, dan is dat niet heel erg.

Kleding

Draag tijdens de genezing van de nieuwe tatoeage geen strakke of vuile kleding op de wond. Draag bij voorkeur schone, luchtige kleding. Katoenen kleding is hiervoor erg geschikt. Draag liever geen wollen of synthetische kleding. Mocht het zo zijn dat je kleding aan de wond is vastgeplakt, trek de kleding dan niet zomaar los. Laat het kledingstuk in dat geval even weken met een natte washand of onder de douche. Probeer dan voorzichtig of het kledingstuk loslaat. Dit voorkomt dat je de wond opentrekt en zo een blijvende beschadiging aan je tatoeage oploopt. Dit is namelijk niet altijd meer te herstellen.  Mocht er onverhoopt toch een korstje aan je kleding blijven hangen en er is een klein stukje van de tatoeage meegekomen, dan is dit vaak geen probleem. Meestal kan dit wel bijgewerkt worden. Geef tijdens de nacontrole wel even aan dat dit gebeurd is, zodat duidelijk is wat er met dit plekje is gebeurd.

De tattoo verzorgen

Het is belangrijk om de tatoeage zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen. Dek de wond dan ook niet af met verband, pleisters of folie. Smeer daarnaast geen Sudocrem, Purol, Uierzalf of andere vergelijkbare zalfjes op de wond. Hierdoor krijgt de wond geen zuurstof en wordt het natuurlijke genezingsproces bemoeilijkt. Het beste is om de tatoeage 2x per dag schoon te maken met unicura en dun in te smeren met Bepanthen tattoozalf. Denk eraan dat de pot of tube alleen voor jou en je tattoo bestemd is en laat niemand anders deze openen en gebruiken in verband met kruisbesmetting!

TIPS

Hier volgen nog enkele tips waar je op moet letten bij het verzorgen van jouw nieuwe tattoo:

Druppel geen wonddesinfectiemiddelen op de wond, zoals Sterilon of Betadine.

Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (zoals chloorzwembaden, bubbelbaden en natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of (stoom)baden.

Stel de net getatoeëerde plek de eerste vier weken niet bloot aan de zon of de zonnebank, ook niet met een zonnebrandmiddel.

Is je tattoo genezen, gebruik dan altijd een zonnebrandmiddel met beschermingsfactor 30 of 50.

Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen of kleurverandering van de wond of bij pijn aan de wond altijd contact op met de huisarts.

Eet en drink gezond; dit komt altijd ten goede van de genezing.

TATTOUEREN MET AS
Sommige mensen willen als herinnering aan een overleden dierbare persoon graag een tatoeage waarin wat crematie-as van deze persoon is verwerkt. Er zijn tatoeëerders die dit aanbieden. Over de samenstelling van crematie-as zijn slechts beperkt gegevens beschikbaar, maar het is aannemelijk dat er stoffen in voorkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid of zelfs verboden zijn in tatoeage-inkt. Ook is de kans groot dat de inkt na het mengen met as niet meer steriel is. Het wordt daarom afgeraden een tatoeage met as te laten zetten.

HUISREGELS

Bij kinderen onder de 12 jaar is het nooit toegestaan om een tatoeage te zetten. Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage gezet worden als de wettelijk vertegenwoordiger aanwezig is.

Hierop zijn vier uitzonderingen. Het is bij jongeren tot 16 jaar verboden een tatoeage aan te brengen op hun hoofd, hals, polsen en handen. Als je nog geen 16 bent wordt het laten zetten van een tatoeage sterk afgeraden. Als je groeit kan de tatoeage vervormen.

Drink de dag voor de tatoeage geen alcohol en gebruik geen drugs!

Mensen die lijden aan hemofilie, diabetes, chronische huidziekte, contactallergie, immuunstoornis, hart- en vaatafwijkingen of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten eerst toestemming vragen aan hun behandelend arts voordat ze de tatoeage laten zetten.

Er wordt altijd een aanbetaling gevraagd van 50 euro, deze wordt later verrekend met het totaalbedrag.

Tijdens het tatoueren is het niet toegestaan om met je mobiele telefoon in de weer te zijn.

Tot slot; wanneer de tatoeage snel vervaagt of er een duidelijke onderbreking in een lijn is, wordt dat eenmalig gratis bijgewerkt wanneer je dat binnen drie maanden aangeeft. Houd er rekening mee dat een genezen tatoeage nooit zo helder is als een tatoeage die net gezet is en dat dat altijd handwerk is. Heb je hierna nog vragen, neem dan even contact op:

Tamara Scheers
06-14177896